петак, 29. јун 2012.

Želite li u dvorištu ovakvu letnju kuhinju?


Pogledajte video i odaberite svoju kuhinju.
Jednom ćemo je imati.Zar ne?
                                             Pozdrav,
                                                          Cale

четвртак, 28. јун 2012.

Uradi sama-Kako sašiti navlaku za fotelju

Ako ste i pocetnik u šivenju,na ovom sajtu imate Tutorial,.kako lako iskrojiti i sašiti navlake za fotelje.Bitno je ODLUČITI  i ISPROBATI:
Prvo ,probajte sa nekim starim čaršavom.Videćete kako je jednostavno.Pratite samo linije fotelje sa dodatkom od 2 cm kao pri svakom šivenju.
Ovaj tutorial je sa sajta
http://www.muchtodowithnothing.com 
  

среда, 27. јун 2012.

Jeste li skoro odgledali dobar film?


Dooobar film!

O ukusima ne vredi diskutovati!U našoj porodici kruži šala : ja ne volim filmove koji se prikaziju na televiziji a da imaju oznaku za starije od 16 godina.I kada me je Zoka pozvao da gledam film(šeleći se):"Dođi,ovo je film za tebe ;piše za 12 godina."Ja sam pogledala i scena je bila grozna sa nekim odvratnim stvorenjima i crvima, rekla sam:"Zoko,za 12 godina,može,ali za devojčice a ne za dečake"!

Šalu na stranu,ako volite Drame i životne priče,ovaj film će Vas oboriti s nogu.
Volim da pogledam film o kome mogu danima da razmišljam.To je isto kao i sa knjigama .Ne volim da pročitam knjigu a da kada vidim korice ne znam o čemu se tu radilo.Jednostavno bledo.
Film se zove  THE  INTOUCHABLES (2011).Ja sam ga gledala na sajtu besplatnih on line filmova:
http://www.filmovizija.com/
                                
                  Hladno piće.Voljena osoba pored Vas.Treba nekog da držite za ruku kad podje neka suza ali da imate sa kim  i da se smejete na glas.
                Uživajte u ovom letnjem danu!
                              Iskreno vaša,
                                                 Cale

уторак, 26. јун 2012.

Moja organska bašta. 3 deo- Priručnik za organsku proizvodnju

                                   foto:serbiaorganica.org
Biotehnički fakultet Podgorica,izdao je u pdf formatu Priručnik za organsku proizvodnju.Na 196 strana može se pročitati mnogo korisnih stvari.
Za organsko baštovanstvo preporučujem da pogledate od 26 do 50 strane.Posle toga imate savete za organsko stočarstvo.http://www.fao.org/docrep/015/an444sr/an444sr00.pdf
http://serbiaorganica.org/novosti/


Ovo je sajt koji svi proizvođači organske hrane treba da posećuju.Oni koji se dvoume da li da se pridruže,odlučiće se za organsku proizvodnju.
Zašto?
Na prvom mesti je zdravlje svih nas i naših porodica.
Na drugom mestu je šta ćemo ostaviti svojoj deci-očuvanu zemlju koja će ih hraniti ili uništenu da nemaju od nje koristi a ni života.
Na trećem mestu,ako živite od poljoprivrede onda i zaradite od nje. Cene organskog povrća su mnogo veće od ostalih.
Evo primera sa sajta- 
http:// serbiaorganica.org


Cene od 16.06 u Beogradu za neke organske proizvode:
Krompir od 150 do 200.din
Šargarepa od 70 do 200.din.
Grašak od 250 do 400.din.
Boranija 400 din.
Salata od 60 do 80 din.
                                       Pozdravlja Vas,
                                                              Cale


понедељак, 25. јун 2012.

Moja organska basta 2.deo

Evo malo sličica kako sada izgleda povrće:

 Krenule su dinje i mojoj sreći nije bio kraj.


Mnogo je cveta na lubenicama ali su tek sada zametnule plod.Potrebno je ostaviti po 5 plodova na vreži a ostale otkinuti kada su veličie zrna grožđa,.  To ću tek uraditi kada ponovo odem. Krastavac je već uveliko na našoj trpezi. I paradajz ali mi se istrošila baterija i nisam mogla da fotografišem. Problem mi predstavlja paradajz. Kada sam njega sadila nisam znala kako bi ga malčirala .Tako  da je  zasadjen na tradiconalan način.  E,to je problem jer jedino njega moram sada da okopavam.

Sledece godine,nece tako biti.Procitala sam u Enciklopediji organskog bastovanstava,da bale organske slame(jer je paradajz osetljiv na hemikalije) nakvasim vodom i organskim đubrivom sa visokim procentom azota(ne znam kako doći do toga,ali istraziću).I tako stoje 3 nedelje dok ne počne slama da se razlaže. Umotavanje bale u crnu foliju zadržava vodu i toplotu. Leti se pazi da ne bude prevruće. Zatim se stavi gomila zemlje za cvečće,na povrsini slame i zasadi paradajz  pojedinačno,  ne duboko.Tako da ,bale slame daju vlagu i dodatni prostor za rast korena.

 Šargarepa.Odlična gde je zemlja mekana i koju sam izmalčirala. Ono što nisam stigla, araslo u korov i guši je. Ako budem imala vremena i nju da sredim:.očistim ,postavim novine i travu.(nemam više slame i stavila sam pokošenu travu) To i nije dobro rešenje za jesen jer u travi ima semenja i korovskih biljaka ali trenutno vrši posao. Na jesen ću travu skloniti. Ostaviću da se preradi samo tamo gde je čistaa slama.
Ovde se vide i novine koje sam postavila ispod.


Zametnule su i tikvice .Inače sve sam krenula da sadim mnogo kasnije nego što su drugi baštovani. Ali to nije sprečilo krastavce da budu super. Odličan je i paradajz. Fotografisaću ga.

Kopriva ,kojom smo 2 puta prskali ,sprečila je bolesti  Jeeee!

 Ovo je paprika koju smo već jeli. Sočna i miriše na papriku a ne na pesticid. Zadovoljstvo je veliko.
I nema okopavanja . A kada je vrućina , ni svakodnevnog zalivanja.

A sad ,malo šale:

Na pitanje ,gde sam se uputila biciklom.  Kažem: "Idem da zalijem baštu. A gde ti je basta? U  Dragovcu!" 
A to je selo koje je udaljeno 7 km od naše kuće.14 km vožnje biciklom je divno iskustvo. Samo, sutra dan baš i nije divno. Nije mi jasno kako do sada niko nije izumeo mekše sedište za bicikl ili toga nema da se kupi u našoj Zemlji Na Promaji?

                         Veliki pozdrav,
                                               Cale
09 10 body>