четвртак, 5. фебруар 2015.

Platarija i prodavnica La Casa 3.deo




Ovaj luster je ogromna kugla precnika preko 1 metra napravljena od  korena vinove loze.To je nesto fantasticno videti uzivo.Naravno to je za ogromne rusticne holove u  takvim kucama ili hotelima.Mene je odusevio pa sam ga i izabrala da Vam ga prvo pokazem.
















Ima li nesto da Vam se dopada?
Ukoliko niste videli prva dva dela pogledajte u proslim postovima.

                                                        Pozdravlja Vas,

                                                     

                                      

недеља, 1. фебруар 2015.

BAKLAVE ( TRI vrste)



Imamo svi mnongo recepata za baklavu, što tudjih ,što porodičnih.Obično je ona koju sam ja pravila po receptu moje majke bila tvrda,sabijena i dobro natopljena sirupom.Odlična ali ponekad bi mi omanula, jer bi mi bilo nedovoljno sirupa za tako mnogo fila.To je stari način redjanja baklave moje mame i odličan je.Ali od kada sam dobila ovaj recept samo tako ih spremam.

                                                       Recept za baklavu (tri vrste):
Potrebno je kupiti 1 kg suvih kora ali po mogućstvu direktno od Koradžije jer je potrebno da budu sveže ( lako se mrve).

Fil:
1.varijanta
500 grama mlevenih oraha ili lešnika i 3 do 4 kašike griza.

2.varijanta
500 grama maka i 3 do 4 kašike griza

3.varijanta
300 grama keksa
100 grama kokosa  i 100 grama mlevenih oraha

Postupak redjanja:

Odmah odvojiti 3 kore za gore.

Namaže se pleh uljem.2 do tri kore se stave na dno pleha.Svaka kora se prska uljem.Ja prsnem pa četkicom razvučem koliko mogu po celoj kori.Na svaku treću se sipa kisela voda i četkicom razmaže po celoj kori pa onda obilato pospe fil.Fila ima za tri posipanja.Kisela voda se stavlja da bi se fil zalepio za koru.
Zadnja kora se ničim ne prska.

Zatim se baklava iseče oštrim nožem.U šerpicu se stavi 3 kašike meda i 7 do 8 kašika ulja i rastvori se da bude mlako.Sipa se po sečenim ivicama i premazuje četkicom.To će učiniti da se kore ne podignu dok se peku i svako parče bude savršeno.

SIRUP (koji 100 %  uspeva):

Dok se peče baklava staviti 1 kg šećera i 1lit vode,jedan isečen limun na kriške ili pola kašičice limuntusa.A i ako želite manje šećera i suvlju baklavu ,može 700 grama šećera i vode za tri prsta iznad šećera u šerpi.Stavite da se kuva.Kada krene da ključa sirup,MALO smanjiti temperaturu i ostaviti da vri TAČNO 11 minuta.To je prava gustina sirupa.

Sipa se mlako na mlako ili mlako i hladno.Ukoliko sipate vreo sirup on će upropastiti baklavu, jer ona neće upiti sok.
 Baklava je softana  i odmah može da se jede.

Hvala koleginici MIlanki i njenoj mami koja je sa nama podelila ovaj izvrstan recept.
Ako isprobate i Vama će ići u OMILJENE.


Kakva su Vaša iskustva sa pravljenjem baklave?

p.s.nestaju mi slike sa bloga,ne znam zašto, tako da ću sledeći put postaviti i slike i ažururati.

                                                          Pozdravlja Vas,

                                                         
09 10 body>