субота, 16. март 2013.

CHICAGO BULLS fondan cake,Ninjago fondan cake and recipe -How to made fondan

Dragi moji,u ovom postu kao sto sam Vam obećala daću Vam objasnjenje kako sam napravila tortu CHICAGO BULLS ,i dati RECEPT U SLIKAMA KAKO SE PRAVI FONDAN.
Ovoga puta fondan sam bojila tečnom bojom za kolače,četkicom za tempere a pre toga čačkalicom istakla crne delove na glavi bika.koristeći crni gel za torte.
Inače,fondan u boji treba duže da se mesi,tako što se kapne malo alkohola u suvu prah boju,da se napravi tečna. Zatim se napravi jedna kuglica koncentrovane boje i umesi u veću belu loptu od fondana i  jako dugo mesi,dok se ne dobije odgovarajuča boja.Alkohol brzo izvetri i ne omekša fondan kao da smo ga rastvorili u vodi.Kada je fondan mek,onda puca na torti i nije dobre koegzistencije.
Inače,otkrila sam jednu foru,kada želimo veću količinu fondana iste boje,onda u rastvor fruktoze sipamo jednu kesicu-10 grama boje za kolače.Tako sam uradila kada sam Dusanu pravila dinosaurusa od zelenog fondana.
Medjutim ,ovo sa farbanjem fondana je ekstra jednostavno i sada više tako radim.Torta je sa rozen korama,ćokoladna sa lešnicima i rendanom narandzom..Dva pakovanja kora,kako bi se dobila velika torta.Recept je sa  kutije za kore.Ja dodajem i puding od vanile ,kuvan na vodi.Torta ubzo bude sočna.ne mora da se pravi dva ,tri dana ranije.

Glava od bika je od fila u koji se doda 300gr mlevene plazme.Izvrsnog je ukusa cela torta.
Preko torte se otopi 200gr čokolade.

RECEPT ZA FONDAN
1kg šećera u prahu,100 grama fruktoze,80 do 100grama vode,nepuna kašičica limuntusa,supena kašika glicerina,kesica želatina( 20 gr.) Silikonska podloga Tupperware i oklagija. Ukoliko nemate dobru podlogu,mora se namazati uljem kako se ne bi lepila.

Prah šećer mora biti sitan i prosejan,kako ne bi bilo grudvica.

Kesica želatina ,plus 50 gr vode(ko nema tako malu merku,nek uzme flašicu  za bebe).Čeka sa da želatin nabubri.


100 grama fruktoze sa 40 gr vode.Stavi sa da provri i vri 2 do 3 minuta.

Doda se ne puna kašićica limuntusa u fruktozu.
Pred kraj se doda 1 kašika glicerina.

Sjedini se glicerin sa otopljenom fruktozom i limuntusom.
Vrela fruktoza sipa se u želatin koji je nabubrio.Sve dobro promeša.


Vrela tečnost sipa se u prosejani šećer i brzo meša kašikom.Prvo se meša kašikom dok može a onda se mesi kao testo dok se ne umesi jedna prelepa bela masa,kao od plastelina.

Uvije se u foliju i stavi pola sata u zamrzivač.Odštampala sam šnit.2 komada,jedan da gledam a drugi da mi bude merka.


rastanjila fondan na 4 mm

Na oklagiju pa prebacila preko fondana.Nemam te slike jer ne mogu da radim i da slikam u  isto vreme.

Bockala sa čačkalicama mesta gde treba da bude crna boja.i Onda nanela boju.
Ofarbala četkicom u crveno.A pošto sam žurila da stignem da završim i idem na posao od pola dva,jer posla posla sam išla na rodjendan i nosila tortu,u brzini ofarbam rogove u crveno.Brzo sam dodala preko malo belog fondana da spasem stvar,

A sutradan sam mom Dukiju napravila Nindzago tortu. Ali umesto oružja opremilas am ih sa lizalicama i mogu Vam reći  da mi nisu zamerili.A za mog Lazu,pošto voli male stvari,bile su okolo ove gumene bombone.I svi su bili srećni.

I ja sa svima njima.Nadam se da ćete i VI biti srećni ako do sada niste pravili fondan i ja Vam ovim postom pomogla.
Ukoliko imate pitanja,javite se slobodno.Rado ću Vam reći sve što ja o tome znam

Pozdravlja Vas,
                      Cale

среда, 13. март 2013.

"Vunena knjiga"-soft book N 2

Dragi moji,dugo me nije bilo ali RADILA SAM...svasta kreativnog.Ne mogu da stignem da obradim fotografije i postavim na blog.Jutros sam menjala smenu,slobodna pre podne i stigla da okačim slike rodjendanskog poklona za mog unuka Dušana.On je napunio 5 godina.Možda je baba malo požurila sa Azbukom ali knjiga je zabavna,interaktivna .Posebno je želeo takvu knjigu kada je video da sam napravila za Nadju, unuki od moje sestre i moju.Nadja je prozvala "vunena knjiga- koju mi je napravila baba Slavica."Posle sam razmisljala kako su deca genijalna jer ja nikako nisam mogla da nadjem srpsku reč za soft book ili fabric book a Naćko sa tri godine je odmah prekrstila.
Pa tako sada Vam predstavljam vunenu knjigu-Azbuka za mog Dušana:))

Stavila sam u foliju papir i zalepila sa silikonskim pistoljem.Malo su me zavfrkavali sto sam na papiru od sveske radila ali nek se zna da je "domaća radinost":))

Crveno na tufne su dzepovi na čičak traku u koje idu natpisi i ribice za akvarijum.


E na slovo "B" su brojevi.Na  čičak su sličice recitacije:
1 jedna je glava,2 dva su oka plava,3 ja ,baba i deda,4 četiri noge ima meda,5 petokraka zvezda,6 šest na drvetu gnezda,7 sedam u nedelji dana,8 na drvetu grana,9 braće Jugovića,10 imaš ti prstića.
One se stavljaju u dzep i Dušan treba da ih stavi pored odgovarajućeg broja.U dzepu,takodje je sličica na kojoj je napisan tekst-dani u nedelji.

Druga strana slova "B" ima tekst recitacije.
Natpisi se stavljaju u dzep i treba da odgovarajuću reč zalepi ispod pojma.

Tufnasti dzepovi.natpisi za godišnja doba se menjaju.Cvetići su na čičak kao i listići -zeleni i  i žuti.Moj Duki lje zaljubljen u dinosauruse.Najbolji način da nauči slovo "D".


Žaba i žirafa su lutkice za prst.

Ovde sam bila najvise ponosna na sebe sto sam se setila resenja za iglu.U radu sam koristila dosta dekor gume.I igla je napravljena od nje a od dzaka za jabuke potka:))Lica-razna su najbolji način da nauči slovo "L".I ovde je sve na čičak traku.


"Nindzago'lutkica za prst

A na "Nj"?Pa imamo i sliku Njujorka.Sve reči idu u džep.


Zbog boje podloge,malo veza.Ćup je sa zlatom-zlatnim koncem uradjeno.Udica od dekor gume.Ne vidi se baš dobro.


Natpisi takodje idu  u džep.
The end
Mogu Vam samo reći da je Dušan bio oduševljen ali takodje i mali Laza.Pa.uskoro ću i njemu morati neku da uradim.Naravno i njemu sam nešto uradila.Videćete šta.A i tortu...I još jednu kumiću za 18 rodjendan...Ali o tome u narednim postovima.A,da-htela sam da Vam kažem da sam fotografisala korak po korak pravljenje fondana i torte,pa navratite.Uskoro objavljujem.

Da li Vam se dopada moja rukotvorina?

Puno Vas pozdravlja,
                                Cale

ps.Sutradan je napisao u svesci sva slova,a naučio 3 da piše bez gledanja.Da napomenem da ga do sada slova uopste nisu privlačila.


09 10 body>