понедељак, 17. март 2014.

Kako od kravate napraviti leptir mašnu/How to turn Mans tie to Bow Tie

  Skoro me zamolio bratanac rečima: "Tetka,ti svašta umeš da napraviš. Da li bi mogla meni da napraviš jednu leptir mašnu.?"
Šta tetka da kaže ,osim -naravno,jer to je bratanac! A i ponosna sam bila što je poželeo da prvu leptir mašnu u svom životu ponese a da mu je tetka napravila.
Pretraživala sam po netu i naišla na mnoge radove koji mi nisu odgovarali . To su bila razna videa i mahom u pdf  formatu, šnitevi za kupovinu.A onda probucam po ormarima, pronadjem jednu leptir mašnu,ošacujem je dooobro i skapiram kako bih mogla da je napravim.Ona "prava" imala je dvostrukud mašnu ,jednu na drugu.Ali ja nisam imala dovoljno materijala. Zato sam se odlučila za ovu verziju,jedne čvršće mašne.
Sve sam isprobala na papiru,uporedjujući mašnu koja je bila ispred mene.
Ove slike ispod Vam govore postupak a ja ću Vam samo reći dimenzije.
Postupak:
Oparate staru kravatu ili uzmete materijal po želji.
Iskrojite parče dimenzije 24 cm x 12 cm.
Gotova kravata je 6cm x 12 cm.
Materijal ispresavijate i ispeglate (vidi sliku).Unutrašnji čvrći materijal za postavu zalepite lepkom za dekupaž.Kod mene je to razblaženi drvofiks.






Ponovo ispresavijete da bude dimenzije 12 x 6 cm .Cela mašna sa takvim presavijanjem im lepe ivice na kojima se ne vide spojevi. Zatim se mašna lepo skupi da se formira lep izgled i prošije spoj.Preko se mala trakica zašije da se ne vidi spoj.Sa zadnje strane ispod te trakice se provuče traka za vezivanje.



 Iskroji se tanka traka za vezivanje oko vrata(oko 50 cm za mladje muškarce ili duža za starije i krupnije),presavije do pola,prepegla i druga polovina(lice)prebaci se preko.Ušije se ručno uz ivicu,koncem iste boje i pažljivo da se ne vidi.Na krajevima se zalepi čičak traka.
 I na kraju PONOSNO je pokažete i POKLONITE.
                                           Srećni jer ste obradovali drago biće.
A možda će ovaj post obradovati i nekog od Vas jer ako mu zatreba,tu je upustvo.
Za dodatna objašnjenja,TU  SAM.

Ljubi Vas i pozdravlja,
                             
09 10 body>