четвртак, 5. јун 2014.

Bagremov med-šta to beše?!




U kući mog Zorana pčelari se tridesetak godina. Do sada nije zabeleženo da  nije bilo Bagremovog meda.
Pčelice negovane,u dovoljnom broju,spremne za pašu ali...kiša...kiša...kiša...vetar...sunce...kiša...
Zoka ih je uredno selio na mesta gde ima paše. Bile su prvo u selu Dragovcu u zimovniku,zatim u selu Oreovica.Trebalo je da idu i na planinu Rudnik ali je voda odnela most. Onda se preselile u Kučevo .Imalo je bagrema ali vreme nije poslužilo. Malo sunca,pa suvi vetar,pa kiša .Bagremov cvet se pretvarao u čvrstu semenku i kako je vetar duvao tako nas gadjao tim semenkama i trudio se svim silama da odemo kući.I Zoka ih je vratio U zimovnik.E sada u selu ima malo lipe i nešto rade,imaji hrane za njih i da se društva razvijaju.
Sledeće seljenje biće na Frušku goru. Daj bože da vreme bude lepo.A tamo godinama su svi pčelari plaćali Nacionalnom parku po košnici što borave na Fruškoj gori.Svugde u svetu,plaća se pčelarima po košnici jer 70 % svog oprašivanja u prirodi obavljaju pčele.I konačno jesenas je doneta Uredba da se ukuda to plaćanje. Medjutim,kako čujemo od šumara ,oni tu uredbu nisu dobili i dalje imaju zadatak da naplaćuju pčelarima.Šta reći !

Gde ću sada-šta ću sada?-razmišlja moj pčelar.
Ostale slike su sve iz Kučeva,iznad sela:







Ali sve to nije razlog da ne uživamo u ovakvoj prirodi u poljskom cveću i pečenim palačinkama:








A kako se spava u kamionu?!Nigde lepše i bolje.Da li je to energija pčela ,prirode,vazduha...Ne znam, ali kada spavam u kamionu preporodjena sam.To je odmor za dušu i telo.Što rekao moj Zoka,nekome ovo ne bi bio odmor jer je konfor minimalan ali sve zavisi od toga šta ljudi žele,očekuju a šta zanemaruju zarad lepote u kojoj su .Mi smo istomišljenici i tako malo za nas je mnogo.

Pozdravlja Vas,
                     

ps.1003-čula sam da na jednom radiju naplaćuju muzičku želju 500 dinara a radio dobro radi.Šta je jedna pesma prema tome, da od svih nas, po malo, neko dobije krov nad glavom.Mislite o tome:)

How to Make a Bandage Dress/The best handmade pattern



Kad pogledate ovaj video i ko nikada nije šio pitaće se zašto do sada nije pokušao.

Da li delimo isto mišljenje?
 Pozdravlja Vas,
                                                         

понедељак, 2. јун 2014.

Soft book za malog Nemanju i prvi rodjendan

 Moj brat od strica je dobio sina.Dugo ocekivano dete i sin.Postala sam tetka u skoro 54.godine. I to je divno. Za malog Nemanju,od srca, za igru i uživanje, napravila sam ovu knjigu-soft book.



 
Na ovim stranicama ,Nemanja će kroz aktivnu igru učiti boje.I ne samo boje,jer će morati da zapaža i oblike i mesta i brojeve da bi premestio LOPTUu sa desne na levu stranu.

A šta malo dete prvo uči nego saopraćaj.Kroz igru i premeštanje na levu stranicu,učiće da govori,da izmišlja priče i "putuje".

Okruženje Nemanje je Kuća.A šta se nalazi  U kući,ISPOD krova,IZA drveta,džbuna,cveta,trave,oblaka,puta...Moraće da otkrije.A na prozoru su životinje (od pravog krzna) na čičak traku,koje će dodirivati i osećati kao prave i premeštati na čičak trake gde želi.A zavesa je od trakica koje će mu pružiti radost uvrtanja,vezivanja,kad malo poodraste.






I za kraj.Šta mala deca najviše vole? Pa Pepu Prase naravno. 



 U radu sam koristila tekstil, vatelin ,filc,dekor gumu,silikonski topli pištol,drvofiks,markere za tekstil,mašinu za šivenje,makaze(naravno),trakice i alat za nitne sa ringlicama.

Da li Vam se dopada?

09 10 body>