четвртак, 05. јун 2014.

Bagremov med-šta to beše?!
U kući mog Zorana pčelari se tridesetak godina. Do sada nije zabeleženo da  nije bilo Bagremovog meda.
Pčelice negovane,u dovoljnom broju,spremne za pašu ali...kiša...kiša...kiša...vetar...sunce...kiša...
Zoka ih je uredno selio na mesta gde ima paše. Bile su prvo u selu Dragovcu u zimovniku,zatim u selu Oreovica.Trebalo je da idu i na planinu Rudnik ali je voda odnela most. Onda se preselile u Kučevo .Imalo je bagrema ali vreme nije poslužilo. Malo sunca,pa suvi vetar,pa kiša .Bagremov cvet se pretvarao u čvrstu semenku i kako je vetar duvao tako nas gadjao tim semenkama i trudio se svim silama da odemo kući.I Zoka ih je vratio U zimovnik.E sada u selu ima malo lipe i nešto rade,imaji hrane za njih i da se društva razvijaju.
Sledeće seljenje biće na Frušku goru. Daj bože da vreme bude lepo.A tamo godinama su svi pčelari plaćali Nacionalnom parku po košnici što borave na Fruškoj gori.Svugde u svetu,plaća se pčelarima po košnici jer 70 % svog oprašivanja u prirodi obavljaju pčele.I konačno jesenas je doneta Uredba da se ukuda to plaćanje. Medjutim,kako čujemo od šumara ,oni tu uredbu nisu dobili i dalje imaju zadatak da naplaćuju pčelarima.Šta reći !

Gde ću sada-šta ću sada?-razmišlja moj pčelar.
Ostale slike su sve iz Kučeva,iznad sela:Ali sve to nije razlog da ne uživamo u ovakvoj prirodi u poljskom cveću i pečenim palačinkama:
A kako se spava u kamionu?!Nigde lepše i bolje.Da li je to energija pčela ,prirode,vazduha...Ne znam, ali kada spavam u kamionu preporodjena sam.To je odmor za dušu i telo.Što rekao moj Zoka,nekome ovo ne bi bio odmor jer je konfor minimalan ali sve zavisi od toga šta ljudi žele,očekuju a šta zanemaruju zarad lepote u kojoj su .Mi smo istomišljenici i tako malo za nas je mnogo.

Pozdravlja Vas,
                     

ps.1003-čula sam da na jednom radiju naplaćuju muzičku želju 500 dinara a radio dobro radi.Šta je jedna pesma prema tome, da od svih nas, po malo, neko dobije krov nad glavom.Mislite o tome:)

10 коментара:

 1. Ova je godina stvarno bila blesava, sve je nekako otišlo prebrzo, i bazga i bagrem...šteta zbog meda, ali lijepo je vidjeti da ste ipak uživali u prirodi! Od toga teško da može bolje! :)

  ОдговориИзбриши
 2. ako nema bagremovog nadam se da će biti onog "običnog" livadskog meda. i on je odličan.

  kamion je cool.
  zavidim vam :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Biće livadskog sigurno. Al svi vole bagremov med jer je blagog ukusa.Extra je na kamionu:))

   Избриши
 3. moj je nono isto bio pčelar :)
  a što se kamiona stiskavca tiče - ima tamo gušta, što ne :))

  ОдговориИзбриши
 4. Ma nema toga što bi mene spriječilo da spavam u kamionu ako ću biti okružena ovim prirodnim ljepotama! ♥ Divan post Cale, odmorila sam se.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala draga.Drago mi je da si oči odmorila u ovim lepim slikama prirode.:))

   Избриши
 5. volim bagremov med, ali moraćemo da se zadovoljimo kojim bilo. Ma vas dvoje ste par nema šta ;) Slike tih predela su očaravajuće. Aparat radi radnju:))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jesmo ,bogu fala.Al nije aparat nego telefon(novi)ha.ha dooobar.Drago mi je da ti se slike svidjaju.Pozdrav draga :))

   Избриши

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>