четвртак, 11. октобар 2012.

Chalk paint -New recipe / Chalk boja-novi recept za boju

NOVI RECEPT ZA Chalk Paint boju,pronasla sam na ovom blogu.http://onethriftychick.blogspot.com/2012/04/diy-chalk-paint-nightstand-makeover.html
Izmešati -
2/3 LATEX boje sa 1/3 SODE BIKARBONE.
Doda se 2 supene kasike vode i muti dosta dugo.Polako se doda jos malo vode da se dobije tecnost kao za palacinke.Muti se dok s ne dobije kompaktna masa.

Farba se (preko svake vrste bojenog,lakiranog...namestaja BEZ SMIRGLANJA,kao pripreme).
U dva sloja.Svaki sloj se susi 24 casa.Bilo bi dobro mazati u suprotnom pravcu,drugi sloj.
Zatim ,smirglom granulacije 200 ,dodati rusticnost.Posle toga voskirati.Ne znam da li se kod nas moze naci MIN WAX kojim oni rade,ali mozete probati hand made voskom (pcelinjim)ili sadolinom sa voskom ili ako zelite sjaja-lakom.




Kod nas se moze kupiti latex boja.To je vodoperiva boja,koja je postojanije strukture od disperzije(koja takodje moze da se pere).Ustatalom,ko procita ovo sto pisem je i sam kreativac i ovo ga zanima.Isprobajmo i podelimo iskustva.Javite se i  pokazite sliku ako ste uspeli u ovome.Naravno ,to i mene ceka.Majstori su nam jos u kuci..Sve je u haopsu i nemam prostor za sebe,kako bih pocela sa farbanjem.USKORO...!:)

http://inmyownstyle.com/2012/08/testing-1-2-3-versions-of-chalk-paint.html
A na ovom blogu mozetevideti eksperiment,kako je koristiti:1)originalnu farbu 2)sa kombinacijom Non sanded grout(masa za fugovanje) i 3)sa kombinacijom Plaster of Paris(gips).I sve su dale iste rezultate.
Chalk Paint i Chalkboard Paint je u stvari isto.na obe povrsine se moze pisati kredom.Jedina je razlika sto se namestaj posle Chalk Paint a premazuje sa voskom(Wax glaze)radi dobijanja sjaja i onda po njemi ne moze da se pise a Chalkboard su table za poruke,i ostaju samo premazane.



 Ja sam isprobavala sve varijante i potpuno sam zadovoljna efektom koji možete pogledati ovde:

http://creativacale.blogspot.com/2013/06/kupatilska-komoda-u-mom-fazonu.html

Kreativci,Veliki pozdrav!
Javite se!
         

19 коментара:

  1. Одговори
    1. Ika ,ja sad radim sa gipsom i istom bojom u istom odnosu.Imas na postovima koje sam radila.Mislim da je kupatilska komada u mom fazonu.Nemam sad vremena da ti pustim link.Pozzz

      Избриши
  2. Evo sad imam malo vremena pa ću pregledati tvoje postove..hvala...

    ОдговориИзбриши
  3. Mene zanima da li se ova boja moze necim skinuti kad mi dosadi novi izgled. Na primer, ako prefarbam sto s lakom ovom bojom, i neko vreme drzim taj novi izgled i odjednom odlucim da vratim staru boju drveta. Kako se inace skida ta boja, ima li jos nacina osim smirglanja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To ne znam.Nisam dosla do te faze da bih menjala jos.Ali nije problem da probas na nekom starom delu i isprobas nacine kako se najbolje skida i podelis iskustvo sa nama.Jer ga i mi svi delimo.Pozz
      p.s.Ako mozes prijavi se jer obicno ni ne gledam anonimne komentare jer su obicno spam :)

      Избриши
    2. Mi smo ofarbali zid u stanu sa ovom vodoperivom bojom i još bordo crvena. Prelijep :) Ali kad je došlo vrijeme da se farba u drugu boju nastali problemi, ni cijela varikina ništa ne skida. Tražili savjete od stručnjaka i evo rješenje. Išmirblati svu boju , što je nemoguće ručno uraditi ili emulzijom za zid premazati zid, pa poslije 24 h bojati bojom za krečenje. Uradili smo drugu opciju, emulzija, sušenja, pa tri sloja bijele boje za krečenje. Sad je bijelo :) Oprez sa ovom bojom.

      Избриши
    3. Vodoperiva i Chalk boja su dve različite boje. :)

      Избриши
  4. Divno,al imam jedno pitanjce:Da li znaci 600 ml latex boje I 300 gr sode bikarbone,odnos 2/3 i 1/3? Stara vitrinica me ceka vec godinama u supi,ali smirglanje me odvraca,jer ima dosta duboreza.Hvala najlepse :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od svih recepata isprobanih ovaj bih ti preporučila jer sam njega otkrila i pokazao se najbolji http://creativacale.blogspot.com/2013/06/kupatilska-komoda-u-mom-fazonu.html

      Избриши
  5. Vraćam se starim postovima, jer želim da preuredim stočić od iverice.
    Zanima me da li se ova boha može nanositi na ivericu, s obzirom na to da je iverica glatka.
    Takođe me zanima kako se izbegavaju tragovi četke, na snimcima sam videla da se radi sa molerskom malom četkom, koja nije baš mekana.
    Uh, ja sam sada na poslu, na dežurstvu, pa nisam sigurna da ću naći ovaj članak radi odgovora, računar nije moj da markiram. Smem li zamoliti za odgovor na svom blogu ili na e-mail.
    Hvala puno!

    ОдговориИзбриши
  6. Dobro veče.

    Već neko vreme pravim vaš blog, a pošto sam skoro počela i da mackam stari nameštaj, vaši saveti mi zaista super dođu, veoma su korisni zato što objašnjavate svaki korak a to je početnicima veoma bitno :)
    Da li znate ima li negde tih Latex farbi u nijansama? Volela bih da prefarbam nešto u chalk paint fazonu, ali ne u beloj varijanti. Zapravo, htela sam da prefarbam jedan deo u crno zbog pisanja kredom po tome (već sam ošacovala tutorijal na blogu), ali gde god da na netu gledam, Jupol mi izbacuje samo belu boju.
    Ili, da li možda može da se umeša boja?

    Hvala Vam unapred na odgovoru, mnogo mi se dopada blog :)

    Teodora :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za lepo mišnjenje o blogu.Nadam se da Vam saveti koriste.U skoro svim većim farbarama možete tražiti da Vam izmiksaju boju koju želite.Pozdrav :)

      Избриши
  7. Da li imate savet kako da ofarbam nocni stocic u boju metala sa patinom, da izgleda slicno ili isto kao ovaj stocic https://www.kare-design.com/shop/rs/sr/Night-Stand-Alhambra/80829

    ОдговориИзбриши
  8. A molim vas ako mi mozete reci sa kakvim bojama ili pigmentima bi mogla da mesam boje i dobijem odregjenu nijansu

    ОдговориИзбриши
  9. Raduje me sto ste isprobali boje koje ste pravili. Kako su se pokazale posle ovih nekoliko godina? Mislim na otpornost na habanje i na UV?

    ОдговориИзбриши

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>