понедељак, 16. новембар 2015.

Med i deca post broj 1 ( Honey and kids post No 1)

Otkrila sam da u  životu najviše volim DECU i sve što se njih tiče  i oduvek sam volela MED i proizvode od meda.Od kada sam upoznala mog Zoku ( ima tome već 15 ta godina) a u njegovoj porodici se bave pčelarstvom već više od 40 godina,moja je ljubav podeljena na DECU i MED ili medenu decu.To mi dođe baš slatko.Rešila sam da u postovima koje budem pisala prenesem svoje znanja i saznanja o tim dvema stvarima koje volim i u kojima imam uspeha.

 Za početak evo preuzetog teksta o značaju meda u saću u ishrani i zdravlju.

Med u saću
  posted in: Med kao lek |  1

Med u saću preporučuju brojni lekari, pčelari, farmaceuti i mnogi drugi. Svi znamo da je jako koristan i da povoljno utiče na naš organizam, ali ne znamo kako to utiče i zašto ?
Med u saću je skuplji od obicnog meda a često ni oni koji ga u saću prodaju pojma nemaju zasto je ustvari med u saću skuplji. Kada se objektivno laički pogleda, saće niko ne jede, dakle plati se skuplje a potroši se manje, nema logike .
Ipak postoji opravdanje….
Naš organizam ne sadrži fermente koji razlažu vosak (a to je saće).
Vosak inače razlaže ferment CIRAZA koji u ljudskom organizmu ne postoji, tako da ako pojedemo saće/vosak on se uopšte ne preradi vec izađe u istom obliku u kojem je i ušao u organizam.
Sada pogledajmo nesto drugo !!!
Bakterije koje izazivaju tuberkulozu i mnoge druge bolesti a pogotovu bolesti disajnih organa imaju voštanu opnu koja ih štiti ali i koja ima garantuje da ih ljudski organizam neće unistiti već obrnuto.
Kada jedemo saće koje je tesko za jelo … ali kada ga jedemo češće po malo…naš organizam reaguje i počinje da u tragovima stvara ferment CIRAZU kako bi moglo ono sto šmo uneli biti prerađeno.
Kada organizam stvori u tragovima ferment on rastvara-prerađuje vosak pa tako on “preradi” i voštanu prevlaku bakterija ako se usele u naš organizam a one bez te voštane prevlake ne mogu da žive i time smo ih se rešili.
Dakle jako je bitno žvakati med u saću češće u manjim količinama i to će nas sigurno zaštititi od nekoliko vrlo opakih bolesti.


Pratioci mog bloga već znaju da radim u Biblioteci na Dečijem odeljenju.
Ovoga puta je tema :

                                    Predškolsko dete i biblioteka
Posećivali su nas vrtići -predškolske grupe.Mogu Vam reći da su to deca iz grada.Imaju punih 6 godina i 1% prisutne dece su naši korisnici.Radila sam radionicu na temu čitanja,knjige ,načitanosti itd...Pokazala sam im da imamo  knjige za BEBE,pa redom za sve uzraste.Deca su bila razočarana zašto do sada nisu otkrili ovo čarobno mesto.U razgovoru smo saznali da redovno posećuju  i znaju imena svih kafića u centru grada..Veliki procenat ne zna razliku između biblioteke i knjižare.Fascinirani su bili svim luksuznim izdanjima kao i interaktivnim knjigama.Šalila sam se sa njima da kada odu kući podignu ruklu i kažu roditeljima :"5 godina me niste odveli u biblioteku!".Sve ih besplatno učlanili i pored toga je ipak samo jedan mali broj dece došao sa roditeljima po knjige.

Kad beba napuni 6 meseci i knjiga treba biti među njenim igračkama.Detetu treba svakodnevno čitati.Čitanje bi moralo biti ritual.Moja majka je mene držala u krilu, obgrlila bi me rukama  i pridržavala knjigu .Tako smo svakodnevno uživale u zajedničkom druženju,maženju i čitanju.U to vreme sam već pre 6 te godine sama naučila da čitam i redovno sa mamom posećivala biblioteku.Ona bi stajala napolju i čekala me.U biblioteci je radila nekadašnja koleginica Blaža koja bi me uvek ispitivala o knjizi i ja sam volela sa njom da pričam o pročitanom.Moja je majka Zagorka među zvezdama već 30 godina ali u toplom sećanju na njen zagrljaj i naše čitanje.Može li posle ovoga da se ne voli knjiga?Potrebno je samo neizmerno voleti dete i na pravi način pokazivati ljubav.Rezultat ne može izostati.
                                             
 Ako imate neko pitanje vezano za med,lekovita svojstva,lečenje medom i preparatima na bazi meda ,javite se i pitajte.Potrudiću se da Vam dam odgovor.Takođe pitajte me sve što je vezano za decu,vaspitanje,obrazovanje,rešavanje problema.Imam preko 30 godina iskustva i sigurno Vam mogu pomoći.

                              Pozdravlja Vas,
                                       
09 10 body>