петак, 19. април 2013.

Moja Biblioteka

Ne znam da li znate ali moje divno radno mesto je na decijem odeljenju Biblioteke u Pozarevcu,u zdanju gradske opstine koju je igradio Milos Obrenovic.
Ovo su fotografije decijih likovnih radova jer osim izdavanja knjiga sa decom radimo i bezbroj radionica.Likovna zivi vec deset godina.Ovo su neki od radova iz ove godine.










Ova tabla se nalazi iza mojih ledja i kad deca dodju za knjige procitaju ove natpise.






Prijatan vikend zeli Vam,
                                     Cale

среда, 17. април 2013.

Radilo se...

Evo malo slicica o tome sta sam radila.
Ovo je jedna stara komodica koju sam ja sa homemade Chalk bojom uradila.Zaboravila sam samo da je uslikam pre nego sam je premazala.To je jedna stara furnirana komodica.
Moj recept za Chalk boju je bio:
Pomesana disperzija za krecenje,bela i zuta  sa gipsom.
Srazmera:1 solja boje:1 kasika gipsa otopljenog u vrlo malo tople vode.Dobro promesati i farbati.Jako se brzo susi.U pocetku izgleda sasavo ali prelazi se vise puta i svaki put u suprotnom smeru.Ja sam posle smirglala sa elektricnom smirglom jer sam htela rusticni izgled.Zatim sam sa disperzijom braon za krecenje uradila sablon.Calk boju inace svi koliko sam citala premazuju voskom.Imate i recept za pravljenje voska na mom blogu.Ali ja sam premazala lakom za camce koji sam imala.I vrlo sam zadovoljna rezultatom.Nasla je mesto u novom predsoblju.Iza nje cu raditi jos staro ogledalo.Ali otom potom.







A onda su unuci na redu.Dusan i Laza su dobili ovaj dvorac od kartona i tapeta .Kesa je voda.A on im je sad kaze moja Cerka Zaga sve i dvorac i kuca i stala i zoo vrt.Masta moze svasta...Vazno je da su oni srecni a i mi se radujemo njihovoj sreci.Ne moraju se kupovati skupe igracke da bi dete zadovoljilo svoju mastu.Ovako se razvija i njihova kreativnost.








Veljko i Uros Vole Maceve.Kada su stigli iz Beograda na vikend sacekali su ih.Nisam samo slikala zavrsnicu jer sam ostavila da ih zajedno ukrasimo jer su oni stariji.Ispostavilo se da je Veljko zeleo da se ukrasi "babinim dijamantima" iz moje kutije ra rasturenim ogrlicama.Ali on polazi u skolu i zna tacno sta zeli a Ukiju kao trogodisnjaku je bilo saasvim dovoljno da ima mac i nije zeleo da ga ukrasi.
A inace crtsli smo i ljubavmo pismo za jednu devojcicu zboh koje nema miran san:"Bako ja sanjam strasne i ljubavne snove".Ali mladji rade sve sto i stariji pa je Uku strpljivo sacekao da ja Veljku zavrsim cvet ljubavi da on izrazi zelju da i on ima kome da nosi cvet ljubavi u vrtic ali ne moze da se odluci jer "volim i Dunju i Andjelu" ,
Kada nam doju unuci to je "veselo vece"...




Ovog misa sam nacrtala flomasterima za tekstil na majici jednoj devojcici koja je recitovala na takmicenju
recitaciju o misu.Obicna bela majica,nasla na netu crtez i nacrtala na papiru,precrtala indigom na majicu I evo je...
Moze da Vam posluzi kao inspiracija da sami uradite slike koje daca zele.



A ovo je moj vez na koji me potakla Rada.Posto volim ptice njih sam iscrtala..Vez je skoro gotov i zelim da mi bude aplikacija za jastuce.

Ovo sam zaboravila da Vam pikazem kada nas je iznendaio prolecni sneg.Dan i noc nije nikad bio lepsi.Zasadila sam ga napolju pre Sv.Nikole.

I ove viole...I cele zime cvetau i jos uvek su lepe.

Za kraj pozdrav uz ove prve prolecne maslacke.
Cale

уторак, 16. април 2013.

Rolat od piletine

U februaru sam gledala na TV kako u jednom restoranu prave rolat od celog pileta i Zoka i ja volimo da isprobamo nove recepte.Posto se mnogo svideo mojoj cerki,kada sam bila kod nje,za rodjendan moga zeta,nastao je drugi recept-varijacija na temu:))Poztavicu vam slike pa cete videti.
Ide Uskrs pa mozete spremiti.Bar osmoro ljudi moze lepo jesti.

Potrebno je:
1.Dobra volja na prvom mestu
2.Bez predrasuda-"ja to ne umem"
3.Procitaj upustvo do kraja:))
4.1 pile od 2 kg
5.Sunka(ne pricam namerno kolicinu,jer je to stvar ukusa ili "frizidera")
6.kackavalj tanke snite
7.crvena paprika iz tursije(jako je bitno nesto kiselo,zbog ukusa)
8.maslinke,persun,barena jaja ako volite...
9.varijacije na temu po zelji i ukusima.
10.uzivajte u redjanju boja i ukusa

Koza se lako skida tako sto se zasece na grudima i lepozavuce palac ispod koze i ona se jednostavnio skida.Samo na kraju,kada se preko bartaka skida,mora nozem da se odvoji od koske.


Ovde se vidi spoj misicai tu se samo odviji ova nezna "nit'koja spaja misice i oni se jednostavno oslobadjaju od kostiju.

Cela koza se rapodeli kao veci posluzavnik i po njoj se redjaju ostali dodaci-sastojci.


Uvije se kao rolat i uveze koncem.Ovde se ne vidi lepo koza jer je moj Zoka hteo da okrenemo dole kozu kako bi se lepo zapekla.


Varijacija na temu:Preko mesa krem sir,cajna,paprika iza tursije





Probajte.Jednostavno je ,ukusno i izdasno.Pitajte ako vam nesto nije jasno.
Pozdravlja Vas,
                   Cale
09 10 body>