среда, 15. август 2012.

Kako napraviti vosak za Chalk Paint glazuru

Ja nisam baš upućena da li kod nas ima da se kupi vosak za poliranje nameštaja,posle nanošenje Chalk Paint boje(za koju sam u prošlom postu o toj boji i dala recept).Zato sam pronašla ovaj sajt na kome imate sve recepte za pripremu.
Ja sam odabrala da napravim po ovom receptu:
4 0z=1/2 cup=125ml(gr) voska
1 cup=250 ml=terpentina
Kada se vosak polako rastopi,nabolje u duploj šerpi sa vodom,skloniti sa ringle i polako umešati terpentin.Meša se dok se pasta ne napravi.
Tako se dobija osnovni(bazni recept)
Pigment se dodaje u odnosu 1: 3.Jedan deo pigmenta prema 3 dela voska.
Recept za pigment u prahu je:1:10.Jedan deo pigmenta prema 10 delova vode.
Ostaje mi samo da da procunjam po farbarama i pogledam kakav je ponuda pigmenata u prahu na našem tržištu.Nadam se da sam Vam bar malo olakšala dilemu oko nanošenja voska .

http://www.earthpigments.com/finishes/pigmented-waxes.cfm#basic

Da li Vam znači ova informacija?
                                  Prijatan dan,
                                                   želi Vam,
                                                                Cale

4 коментара:

  1. Potrebana mala pomoc! Po vasoj recepturi sam napravila chalk paint glazuru i time prefarbala namestaj u belo. Sad zelim da ga premazem voskom i bojim se da ce pozuteti od pcelinjeg voska... sta dalje? hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danijela isprobaj na malom parcetu drveta koji si ofarbala da li ti se dopada kako izgleda.Ja svoj namestaj nisam voskirala vec sam presla jednim slojem laka.Komoda koju sam ofarbala lakom za camce je potamnela tj,dobila za dve nijanse tamniju boju.Zato sam sama napravila bezbojan lak: parcice stiropa stavis u razredjivac,on se rastapa,nestaje i dodajes toliko stiropora koliko ti treba gustina laka.Sve radis u staklenoj tegli.Probaj sa malom kolicinom.Isprobaj na tom otpadnpm obojenom drvetu da li ti se dopada.Ustalom sve moras sama da isprobas i videces sta ti se od toga dopada.Puno sreće i javi sta si uradila.Pozzz

      Избриши
  2. Postovana, meni takodje treba mala pomoc. Zanima me gde mogu naci pigment kako bih napravila tamni vosak? Ujedno me zanima, ukoliko ste radili sa pravljenom chalk paint, da li ste prethodno morali da smirglate povrsinu koju ste farbali? Hvala puno i sve najlepse u Novoj godini :)

    ОдговориИзбриши
  3. Nevencice.Raditi sa Chalk bojom je nesto najlepse sto moze da se desi.Ne treba smirglanje nikakvo,Moze da primi sve povrsine pa i one najsjajnije.I staklo.Potrebno je vise puta premazivati u suprotnom smeru.Svaki put sacekati da se osusi.Ja ne koristim vosak jer ne znam kako bi se ponasao kad padne prasina po namestaju.Ja zavrsim uvek samo sa jednim premazom bezbojnog laka,Inace na Kupindu sam videla da covek prodaje originalni vosak u kutiji.Oko 500 dinara.To nije skupo.Pigmente probajte po farbarama.Javite kako Vam je ispalo .Moj savet je da isprobate na nekim otpadnim stvarima.Ja sam pola nepotrebnih stvari premazala Chalk bojom i bila ushicena.Farba br.1 za mene.

    ОдговориИзбриши

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>