понедељак, 25. јун 2012.

Moja organska basta 2.deo

Evo malo sličica kako sada izgleda povrće:





 Krenule su dinje i mojoj sreći nije bio kraj.






Mnogo je cveta na lubenicama ali su tek sada zametnule plod.Potrebno je ostaviti po 5 plodova na vreži a ostale otkinuti kada su veličie zrna grožđa,.  To ću tek uraditi kada ponovo odem.



 Krastavac je već uveliko na našoj trpezi. I paradajz ali mi se istrošila baterija i nisam mogla da fotografišem. Problem mi predstavlja paradajz. Kada sam njega sadila nisam znala kako bi ga malčirala .Tako  da je  zasadjen na tradiconalan način.  E,to je problem jer jedino njega moram sada da okopavam.

Sledece godine,nece tako biti.Procitala sam u Enciklopediji organskog bastovanstava,da bale organske slame(jer je paradajz osetljiv na hemikalije) nakvasim vodom i organskim đubrivom sa visokim procentom azota(ne znam kako doći do toga,ali istraziću).I tako stoje 3 nedelje dok ne počne slama da se razlaže. Umotavanje bale u crnu foliju zadržava vodu i toplotu. Leti se pazi da ne bude prevruće. Zatim se stavi gomila zemlje za cvečće,na povrsini slame i zasadi paradajz  pojedinačno,  ne duboko.Tako da ,bale slame daju vlagu i dodatni prostor za rast korena.

 Šargarepa.Odlična gde je zemlja mekana i koju sam izmalčirala. Ono što nisam stigla, araslo u korov i guši je. Ako budem imala vremena i nju da sredim:.očistim ,postavim novine i travu.(nemam više slame i stavila sam pokošenu travu) To i nije dobro rešenje za jesen jer u travi ima semenja i korovskih biljaka ali trenutno vrši posao. Na jesen ću travu skloniti. Ostaviću da se preradi samo tamo gde je čistaa slama.








Ovde se vide i novine koje sam postavila ispod.


Zametnule su i tikvice .Inače sve sam krenula da sadim mnogo kasnije nego što su drugi baštovani. Ali to nije sprečilo krastavce da budu super. Odličan je i paradajz. Fotografisaću ga.

Kopriva ,kojom smo 2 puta prskali ,sprečila je bolesti  Jeeee!





 Ovo je paprika koju smo već jeli. Sočna i miriše na papriku a ne na pesticid. Zadovoljstvo je veliko.
I nema okopavanja . A kada je vrućina , ni svakodnevnog zalivanja.

A sad ,malo šale:

Na pitanje ,gde sam se uputila biciklom.  Kažem: "Idem da zalijem baštu. A gde ti je basta? U  Dragovcu!" 
A to je selo koje je udaljeno 7 km od naše kuće.14 km vožnje biciklom je divno iskustvo. Samo, sutra dan baš i nije divno. Nije mi jasno kako do sada niko nije izumeo mekše sedište za bicikl ili toga nema da se kupi u našoj Zemlji Na Promaji?

                         Veliki pozdrav,
                                               Cale

4 коментара:

  1. Bas mi se svidja ovaj nacin bastovanstva.To cu i ja probati ove godine,samo me zanima kad ste vi poceli sa sadnjom?Da li je kasno da posadim polovinom aprila?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ika ništa neće da nikne ni poraste dok zemlja ne bude topla.Pa i oni što su rano posadili ništa veće biljke neće imati.Ja sam isto kasno i stiglo mi je i pre nego starim baštovanima.Na moj ponos.Vredi pokušati.

      Избриши
    2. Hvala na savetu,a kako cu znati da li je zemlja topla?

      Избриши
    3. Čim počnu lepi i sunčani dani,zagrneš zemlju i ako je pod rukom topla i na površini i malo dublje gde kopaš,tj na mestu dubine gde postavljaš rasad.:))

      Избриши

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>