недеља, 23. септембар 2012.

Kad mogu Indijanci-možemo i mi.Moj plan za rešenje problema u Srbiji,i ekonomski oporavak..

Dok sam jutros ispijala jutarnju kaficu,malo smo šetali programe na daljinskom od  tv i pogledali interesantnu emisiju o Indijancima u Americi. Bila je i priča i  o jednom polu Srbinu i polu Inidijancu koji je jako uticajna licnost u Kaliforniji.Ima srpsko prezime. Uspeo je da umnogome doprinese boljem položaju i pravima Iindijanaca u Americi. Dobili su svoju autonomnost gde su bile njihove teritorije .Jednu vrstu suverenosti.u okviru Kalifornije. Ne plaćaju porez Kaliforniji već neki procenat. Odlucuju o svojim zakonima koji vladaju na njihovoj teritoriji. Daju ogromna sredstva ,(preko 20 miliona dolara za deset godina) u humanitarne svrhe. Sad se verovatno pitate-ko daje ogromna sredstva u humanitarne svrheIndijanci?DA.INDIJANCI.
A sad, kako su to postigli?
Dobivši svoje teritorije,svoje zemljište,uspeli su da otkupe EKSKLUZIVNI HOTEL-KOCKARNICU.koji je izgradjen na njihovoj teritoriji.  Sta su time dobili?Zaposlili svoje radno sposobno stanovnostvo.Počeli novcem od zarada da ulazu dalje u izgrdanju mesta koja sluze za skupu zabavu bogataša.To im donosi  novac,kako bi siromašni mogli da žive.Omogućili su:
1Besplatno školovanje
2.Zapošljavaje
3.Otvaranje  privatniog biznisa svojih sunarodnika
4.I,zdržavanje onih koji su bili gradjanii 2.reda i nisu mogli da steknu penzije a sada su stari da bi privredjivali.

A onda,mi sevnu misao i počeh sa mojim Zoranom da pričam o tome -kako, na pozitivnim primerima iz sveta mi ,Srbi treba da učimo.Iako imamo svoju teritoriju,tj .mučimo se da odrzimo teritorijalnu celovitost  treba da učimo od Inidijanaca .Nažalost, spali smo da u svojo zemlji budemo Indijaci.To je činjenica..
Prvo treba, bez emocija, da otvoreno priznamo gde smo postavljeni a znamo SVI gde treba da pripadamo.

Imamo dobru istoriju,kulturu,tradiciju,religioznost,porodicu,poštenje(Izvikano zbog toga što se u ovoj zemlji govori samo o lopovima,kojih je samo nekoliko procenata ali najbogatijih),
vrednoću(DA!Ne smejte se tome jer su naši radnici najcenjeniji u inostranstvu.),pamet(Od Tesle pa do svih doktoranata koji su oterani u svet da donose korist zemljama koje su ih oberučke prihvatili),srčanost(naši heroji koji su nam izvojevali slobode,naši sportisti koji nam proslavljaju ime,naši vojnici,policajci,spasioci,vatrogasci,)posvećenost-naše žene i majke,koje pored lepote i dostojanstva su heroji tranzicije i čuvanja porodice i vaspitanja dece...i tako mogu nabrajati do sutra.

Treba češće da se podsećamo KO SMO I ŠTA SMO I KOLIKO VREDIMO.
Celoj naciji treba podići moral.To je i učinio NIK Vujičić,Srbin rodjen bez ekstremiteta koji je jedan od najcenjenijih,motivacionih govornika sveta.On je u svom životu,koji je teško obeležen fizičkim nedostacima uspeo ono što i najzdraviji ljudi nisu za sebe mogli da pomisle, ni u snovima.Šta to znači,za srpski narod?MNOGO!
HVALA NIK,I TI SI DOPRINEO I MOM OSVEŠĆIVANJU!

Zato DAJEM SVOJ PREDLOG ZA REŠENJE KOSOVSKOG PROBLEMA I IZLAZAK ZEMLJE IZ KRIZE.Nadam se da će ga neko ko odlučuje o sudbini naše zemlje i pročitati:

1.Kao prvo,Kosovo je NAŠE i drugačije NEĆE I NE MOŽE BITI.

Šta mi možemo?

Treba im dati KOSOVO U ZAKUP NA 100 GODINA.Time reševamo nekoliko stvari:

1.Ne odričemo se svoje teritorije(nije se ni Kina odrekla HONG KONGA i dobija ga izgradjenog nazad)

2.Ne borimo se protiv vetrenjača.Trenutni odnos snaga je u korist Albanske strane,zbog otvorene podrske Amerikanaca.

3.Ne igramo se vise macke i misa. Bez obzira što pričaju da Kosovo nije uslov.ON JESTE USLOV .I Srbija i spski narod su zaglavljeni u istoijskom trenutku(ždrebe se....dok je u blatu)a to će možda mnogo koštati. Sve NAS .Bilo da se radi o pogrešnim političkim odlukama ili o daljem siromašenju naroda i dovedjenju do BANKROTA.
A ŠTA SE DEŠAVA KAD ČOVEK BANKROTIRA?
Prvo-IDE KUĆA NA DOBOŠ ! A ONDA.ŠTA ĆEMO ONDA DATI PORED KOSOVA?
Ekonomsko ropstvo je mnogo gore od običnog ropstva.
"Kad si gladan nisi sam svoj"-što rekli na reklami za čokoladice!

4.Neka nam plate taj zakup.da se izvučemo iz krize! Odakle im novac? Daće ga njihovi bogati prijatelji jer na sto godina rešavaju svoj problem,teritorijalni i strateški.

5.Ne mogu da kažu DA NE UČESTVUJEMO U NORMALIZACIJI ODNOSA SA KOSOVOM!
Našli smo rešenje koje odgovara a  NAS NIKO NE MOŽE DA USLOVI DA DAMO SVOJU TERITORIJU.Kosovo je nase dok ga sami ne damo.

A kad se oslobodimo balasta KOSOVA,ONDA KREĆE  EKONOMSKI NAPREDAK.
Kako?

1.LAKO,kao INDIJANCI, i kao Amerikanci..Neka CELA SRBIJA POSTANE LAS VEGAS.
Srbi su gostoprimljivi narod i nigde nije lepši provod nego u Srbiji.PA ŠTO NE RADIMO TO U ČEMU SMO DOBRI? ZAR GUČA NIJE DOVOLJAN PRIMER?Kad ugostimo sav taj narod,radiće i Avio kompanije i trgovine i ugostiteljstvo i turizam i otvoriće se bezbroj radnih mesta.Trkaće se strani ulagači gde će šta graditi.ALI BEZ PRODAJE SRPSKE ZEMLJE I SRPSKIH NACIONALNIH BLAGA.!Samo izdavanje na 100 godina!

2. Sav zaradjeni novac TREBA DA VRATI NAJSKUPLJE KREDITE  I KAMATE ,kako bi se lakše disalo.Zatim ,ulagati dalje u izgradnju kockarnica i ekskluziva sa 51 % vlasništva Srbije. 

Ulagatii u Kulturu -finansiranjem skupih filmskih projekata koji bi doneli dobit Srbiji. 

Praviti Muzeje sa retkim postavkama.Studenti Arhitekture bi radili kao studentsku praksu nesvakidašnje projekte koje bi takodje povećali turističku posećenost.Naravno, sve izgradjeno u nerazvijenim opštinama,koje bi kroz turizam pokrenulo narod tih krajeva.

3.POLJOPRIVREDA!Moja ideja je da DRŽAVA IZ ROBNIH REZERVI ILI BILO ČEGA DRUGOG DA BESPLATNO SEME I DJUBRIVA ZA UZGOJ POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA.zatim,DRŽAVA otkupi sve od seljaka izveze za RUSIJU.
Tako će oživeti poljoprivreda i država doći do sredstava za finansiranje sopstvenih potreba i vraćanja dugova.Tako treba,
domaćinski i CENTRALIZOVANO.Tako treba postupati dok se ne dodje do FINANSIJSKE KONSOLIDACIJE.

4.SLOBODNE CARINSKE ZONE otvoriti gde god je moguće

5.Ulagati u Etno turizam, tako što bi izgradili infrastrukturu u svakom delu naše prelepe zemlje koji je sada NAPUŠTEN ZBOG NEMANJA OSNOVNIH USLOVA ZA ŽIVOT.Gladala sam na tv da u Južnom delu Srbije u nekom selu,deca ne mogu da idu u školu jer je autoprevoznik ukinuo liniju zbog lošeg puta i nerantibilnosti.Da prestanemo prema pasivnim krajevima koji su BISERI naša lepe Srbije da se odnosimo kao prema "vukoje....ma".Jer ne mogu i ne treba svi da žive u tri grada Srbije
Bila sam u Francuskoj,u njihovim selima.Već više od sto godina imaju tradiciju ulaganja u sela.Nisam mogla da verujem svojim očima.Putevi,imanja,uredjenost,tradicija,seljak je u sistemu-kod njega se dolazi na vrata da se kupi odredjeni proizvod ,jer je u ponudi u turističkim prospektima,prouzvod njihove kuće.Sada Vi možda mislite da su to neki bogataši seljaci.Ne,nego oni na primer koji prave tradicionalni francuski napitak od jabuka-.kao kada bi kod nas neko pravio sok od zove i na njegova vrata dolazili turisti.Svačiji rad se ceni.Svaka roba ima svoga kupca.A pomoć oko plasiranja proizvoda daje država-ubacivanjem u prospekte turističkih agencija.Jednostavno i korisno.Da ne pričamo o tome da se tradicija do te mere ceni,.da će svako bure koje kod nas čami na tavanu kod njih biti na počasnom mestu.

PATINA JE DEO ISTORIJE.A"NAROD KOJI IMA SVOJU ISTORIJU ,ZA SVOJU BUDUĆNOST NE TREBA DA BRINE."

6.Ulagati u decu i omladinu.BESPLATNO OBRAZOVANJE ZA SVE.Omogućiti i profesorima usavršavanje i da svojim kvalitetima doprinesu da naši Univerziteti postanu prestižni a i da NOVAC DOLAZI OD STUDIRANJA STRANIH DRŽAVLJANINA.Dokle god ,profesori budu uljuljkivani da im je mesto do penzije zagarantovano,imaćemo katastrofalna iskustva naših studenata koji su razočarani kvalitetom nastave i odnosom profesora prema budućim akademskim gradjanima.
BESPLATNE SPORTSKE SEKCIJE U ŠKOLI koje smo imali u Vreme Druga Tita,kada si morao da se upišeš bar na dve sekcije.Od koji jedna mora biti obavezno sportska.Danas i sportom mogu da se bave isključivo deca imućnih,jer mesečno izdvajanje za sport deci ,odavno prevazilazi trećinu prosečne plate u Srbiji-.A onda imamo bolesnu decu i bolestan narod.
Na bilbordima veličati znanje i pamet.Ako bi se pojavljivale slike nase dece i omladine ,koji su ostvarili zadivljujuće rezultate u učenju,ne bi bilo medju decom sramotno biti "štreber".Dopala mi se reklama jedne Biblioteke u Americi-Today a reader.Tomorow a lider!

A SADA BOGATAŠI?
ŠTA SA NJIMA RADITI?
NE TREBA TROŠITI ENERGIJU NA ISTERIVANJE "ĐAVOLA".NEGO LEPO DONETI ODLUKU ZA NAREDNIH 30 GODINA ,DA SVE ŠTO RADE 10 % IDE NARODU.
KAKO?
pr.Ako zidaju zgrade i sazidaju 4000m2,400 m2 da ide u fond za stanove koje će dobijati MLADI STRUČNJACI KOJI ĆE AKO NIŠTA DRUGO,BAR ZBOG STANA OSTATI U ZEMLJI.
 ITD.Mogućnosti su beskrajne.Imamo tako pametne mlade ljude koji bi osmislili odlicne stvari.

Pa sledi PROMENA LOKALNIH NESPOSOBNJAKOVIĆA:
1.OTERATI u penziju sve koji ispunjavaju bar jedan uslov.Prvo,velika većina tih koji ne žele u penziju
zbog benificija ,velikim delom su doprineli da nam MLADOST ODLAZI iz zemlje,da gubi najplodnije godine stvaranja i ostvarivanja, u depresivnom raspoloženju,bez ikakve egzistencije,na kazanu kod roditelja,bez sopstvenog poroda.
2.Zaposliti mlade da "pomognu"strcnjacima u Lokalnoj samoupravi da:
a)Ubace u kompjuterski sistem sve Gradjane grada,kako bi opstinska uprava bila efikasna i na USLUZI GRADJANIMA.
b)Zaposle mlade strucnjake koji perfektno govore jezike,kako bi inostrani investitori imali kome da se obrate kada ih interesuje da na nekom podrucju ulazu i grade.Sada  u vecini Opstina nema ko da ih  primi i na tecnom stranom jeziku da kvalitetnu informaciju.
c)Zaposle Mlade koji bi svojim svezim idejama a koje su svojstvene samo mladima zbog informaticke upucenosti,naprave PROGRAME pomoci mladim ne zaposlenim osobama ,koje bi uz minimalana materijalan ulaganja i sopstveno znanje pokrenuli,Mali biznis.Normalno,oslobodjen 2 godine od nameta,kako bi stali na noge.
d)Mladima "bez izdavanja" daju na koriscenje Opstinske lokale,kako bi ono koji imaju ideje,udruzeni pokrenuli Biznis-mladi lekari,pravnici,farmaceuti,obucari,frizeri,tapetari,snajderi....
e)Clanovi porodica koje primaju socijalnu pomoc,tj njihove mlade, iz porodice, ubaciti u volonterske sisteme/da i oni pomognu svojim radom,ljudima iz svog okruzenja.pr,starim licima kojima je potrebna pomoc u kuci,nabavci lekova,secenja drva za ogrev,ciscenje snega,pomoc u odlasku kod lekara...Bili bi licni asistenti nekoj porodici iz svog okruzenja.Na taj nacin bi bili i prihvaceni u svojoj okolini ,i kroz socijalne kontakte bi mozda i brze dosli do svog zaposlenja.Dokazano vredan i dobar covek bi brzo bio zapazen i zaposljen.
f)Savetovati lokalne vlasnike radnji da jednom nedeljno pllte po 1 dnevnicu  za Mlade iz omladinskih zadruga ,kako bi u kraju gde je njihova radnja,bilo sve ocisceno,sredjeno,sa zasadjenim cvecem...

e)U svakoj MZ napraviti KLUB za MLADE koji bi njima pruzao mogucnost UCENJA jezika,vestina,bavljenjem sportom a koji bi za mlade iz te MZ bilo BESPLATNO,tako sto bi se izdvajao lokalni dinar za ljude koji bi drzali te kurseve i radionice.Na taj nacin bi jednom platom za radioničare ,besplatno  se osposobilo mnogo mladih iz tih Mz.Imali bi mesto za OKUPLJANJE i ne bi morali da provode vreme po kaficima i mnogo pre nego sto su i odrasli jer nemaju mesto za okupljanje.
itd.


I sad na kraju pitam
 KAKO JA ,KAO JEDNA PROSEČNA ŽENSKA OSOBA OD 52.GODINE VIDIM KAKO MOŽEMO IZAĆI IZ BLATA A NE VIDE ONI KOJI TREBA DA VIDE ?

ILI MOŽDA NE ŽELE DA VIDE?


p.s.Kad mogu Indijanci,možemo i mi!

Pozdravlja Vas,
                       Cale

1 коментар:

  1. Sjajna ideja. Eh, da naš glavni problem nisu ljudi na vlasti čija je glavna motivacija, ideja vodilja, jedina misao - "Koliko ja dobijam?"
    Na njima puca svaka dobra ideja, mnoge su se okrenule i otišle kući.
    Glavni, prvenstveni problem koji treba rešiti je da se oni sklone. Što je mnogo teže nego bilo šta drugo. Jer oni su mreža uvezanih sebičnih nesposobnjakovića koji podržavaju jedni druge.

    Caki 64

    ОдговориИзбриши

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>