Ovaj post posvecujem mom sinu Ivanu koji obozava knedle sa sljivama,njegovoj zeni Karo,i njenoj majci Šantal,koja je zelela recept za knedle.
Od detinjstva volim knedle sa šljivama a prvi put sam ih pravila kada sam imala 18 godina.Ne bih ja to zapamtila ali to veče je bio ZEMLJOTRES.Moja porodica je gledala neku porodicnu seriju a ja sam zavrsila knedle i sva srećna ih poslužila.U tom trenutku je sve počelo da se ljulja.Živeli smo u zgradi i bilo je interesantno gledati kako ljudi reaguju u panici.Ja sam tada otkrila da sam u panici pribrana.A to je bila isto i moja sada pokojna.mama.Kasnije sam otkrila da ja reagujem sa post stresom ,pa sam dugo posle toga imala strah od zemljotresa.
I tako je godinama bila sala u nasoj kuci kako je zbog mojih knedli bio zemljotres.
Medjutim,kao i svi koji zivimo ubrzano,uvek sam volela recepte koji mogu brzo da se spreme a da budu ukusni,
Osnovni recept sa kuvanim krompirom je dobar ali knedle ako ostanu ne mogu da se jedu jer nisu ukusne,
Zatim sam godinama spremala jedan Vojvodjanski recept ,gde se umesto krompira kuvalo 400 gr griza u litar mleka.Jedino mora mikserom da se mesa dok se kuva.I to je dolican recepti knedle su mekane i kada ostanu.
Medjutim kada sam otkrila recept u kojima se krompir menja sa krompir pireom iz kesice ,ja sam odusevljena.
Osnocni recept za jednu meru je:1 kesica krompir pirea(120gr)-
4 dcl hladne vode za pripremu pirea
1 jaje,
2 kasike ulja
200 gr brasna
prstohvat soli
To je mera za desetak knedli.Ja uvek spremam duplu meru.Znaci sve puta dva.
Recept u slikama-step by step:
Recept u slikama za prezle:
Kesica od 200 gr prezli za duplu meru,200 gr secera i kockica putera.
Prijatno!
Inace,vratila sam se sa odmora.Bili smo u Grckoj u Pargi.
I za kraj,
MISAO DANA:
"Ako sreća nije umerena,ruši se sama od sebe"
Seneka
Pozdravlja Vas,
Cale
Od detinjstva volim knedle sa šljivama a prvi put sam ih pravila kada sam imala 18 godina.Ne bih ja to zapamtila ali to veče je bio ZEMLJOTRES.Moja porodica je gledala neku porodicnu seriju a ja sam zavrsila knedle i sva srećna ih poslužila.U tom trenutku je sve počelo da se ljulja.Živeli smo u zgradi i bilo je interesantno gledati kako ljudi reaguju u panici.Ja sam tada otkrila da sam u panici pribrana.A to je bila isto i moja sada pokojna.mama.Kasnije sam otkrila da ja reagujem sa post stresom ,pa sam dugo posle toga imala strah od zemljotresa.
I tako je godinama bila sala u nasoj kuci kako je zbog mojih knedli bio zemljotres.
Medjutim,kao i svi koji zivimo ubrzano,uvek sam volela recepte koji mogu brzo da se spreme a da budu ukusni,
Osnovni recept sa kuvanim krompirom je dobar ali knedle ako ostanu ne mogu da se jedu jer nisu ukusne,
Zatim sam godinama spremala jedan Vojvodjanski recept ,gde se umesto krompira kuvalo 400 gr griza u litar mleka.Jedino mora mikserom da se mesa dok se kuva.I to je dolican recepti knedle su mekane i kada ostanu.
Medjutim kada sam otkrila recept u kojima se krompir menja sa krompir pireom iz kesice ,ja sam odusevljena.
Osnocni recept za jednu meru je:1 kesica krompir pirea(120gr)-
4 dcl hladne vode za pripremu pirea
1 jaje,
2 kasike ulja
200 gr brasna
prstohvat soli
To je mera za desetak knedli.Ja uvek spremam duplu meru.Znaci sve puta dva.
Recept u slikama-step by step:
Recept u slikama za prezle:
Kesica od 200 gr prezli za duplu meru,200 gr secera i kockica putera.
Prijatno!
Inace,vratila sam se sa odmora.Bili smo u Grckoj u Pargi.
I za kraj,
MISAO DANA:
"Ako sreća nije umerena,ruši se sama od sebe"
Seneka
Pozdravlja Vas,
Cale
glaaadna sam sad! obožavam knedle sa šljivama, može i sa višnjama, glavno da su knedle :)
ОдговориИзбришиdobrodošla nazad
Hvala draga Ana,bolje te našla:)))
ИзбришиPa kao da si me pitala šta mi se jede već godinama a niko ne ume da napravi...Ja pokušala pre više godina,ispale su tvrde kao kamen i odustadoh tada.A stalno ih čežnjivo gledam u raznim časopisima.Uzdam se u ovaj tvoj recept sada dok ima šljiva..Pozdrav i hvala veliko;)
ОдговориИзбришиDrago mi je Sandra.Ja ih pravim preko cele godine.Kad nemam sljive,stavljam dzem,eurokrem,kockice cokolade,orahe...sve da bude softano unutar knedle.A moze se testo i koristiti za njoke:)))
ИзбришиKnedle su mojima omiljene,radimo ih godinama po nekom istom principu,dio kuhanog protisnutog krompira,dio brašna,jedno jaje i malo griza,nikada ne omanu..baš si me nasmijala sa ovim da su tvoje knedle izazvale zemljotres,ti na to reci da su toliko bile dobre da se zemlja tresla..veliki pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala i tebi.Pozz:)))
ИзбришиKnedle obozavam, ali samo kad ih netko drugi napravi, ja se jos u taj poduhvat nisam upustila. Tvoje izgledaju njami..
ОдговориИзбришиLP,Sonja.
http://paperbox.com.hr/
Upusti se,veruj mi,to toliko brzo moze da se uradi.:))
Избриши