среда, 06. април 2016.

Deca - post br. 6 - O suštini roditeljstva

         Razmišljam ovih dana koliko je u svakom segmentu života potrebno znanje, tolerancija i razumevanje.


         Zato je oduvek bilo dobro čitati mudrosti , slušati starije koji imaju životnog iskustva , učiti iz poslovica, učiti na tuđim greškama , učiti na svojim... Kada dublje razmislim potrebno je samo učiti , učiti i samo učiti celog života . Samo obrazovan čovek ne može svojim neznanjem naneti štetu i ugroziti drugo ljudsko biće , bilo psihički ili fizički.
        Dolazimo do početka , do suštine , do roditelja kao najbitnijeg stuba ljudskog društva..Jer neobrazovani roditelji stvaraju decu koja čine ogromne greške u životu, povredjuju sebe, druge ljude, direktni  su krivci svih narušenih društvenih sistema.
        A obrazovanje za život - vaspitanje koje se prenosilo sa kolena na koleno je nešto najbitnije. Negovanje svoje tradicije je osnov na kome se gradi budućnost svakog čoveka.
I na kraju ako roditelji nisu dovoljno obrazovani, ako ne žele da se obrazuju , ako ne shvataju važnost obrazovanja, onda bi bilo dovoljno da poštuju barem 10 božjih zapovesti i nauče decu da ih poštuju.  Time bi  naša misija kao odgovornih ljudskih bića bila završena.
                      Zar ne ?

                                                                     Pozdravlja Vas.

                                                                       

8 коментара:

 1. točno tako. kad bi ljudi samo poštivali i izvršavali većinu božjih zapovjedi, svijet bi imao puno manje problema. jer, božje zapovjedi nama znane su ustvari moralne norme ponašanja. vjerujem da su svakoj vjeri, vjerovanju, postoje vrlo slična pravila. i tu počinje i prestaje životni krug.

  ОдговориИзбриши
 2. Skroz si u pravu. Nažalost, svet funkcioniše s nekim drugim pravilima i vrednostima. Ostaje nam da budemo dosledni sebi i svojim načelima.. I to je najbolje sto možemo da uradio za našu decu.

  ОдговориИзбриши
 3. U pravu si, draga Slavice.

  ОдговориИзбриши
 4. Da. Kratko i jasno. Istinito i divno napisano. ♡

  ОдговориИзбриши

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>