четвртак, 14. јун 2012.

Moja organska bašta.1deo
Već dugo godina razmišljam o tome kako je suludo živeti i kockati se sa svojim  životom i životom svoje porodice,tako što kupujemo neprovereno povrće po pijacama i radnjama .Susrećem se sa raznim pričama o tome koliko su neupućeni ljudi koji se bave proizvodnjom povrća ,i kako ne poštuju karencu ,nego ,uveče isprskaju povrće a ujutru ga prodaju.
Tako su mnogi proizvodjači povrća izazavali najteže bolesti kod svojih kupaca a da za to ,niko, niti zna ,niti odgovara.
Radujem se danu kada će biti usvojeni i sprovedeni svi zakoni Evropske unije koji će konačno zaštiti nas potrošače.
Proučila sam sve forume na netu,naručila Enciklopediju organske proizvodnje,postala ljubitelj emisije Vrtlarica koju prikazuje hrvatska televizija.Postala fan ideje - imati baštu bez motike!
Saznala ,sta je to Zeolit i kako bi mi on mogao pomoći u mojoj bašti.
Opremila se alatkama,velikim entuzijazmom,planovima,knjigama koje bi trebalo pripomoći kad mozak zataji.
Ponela sve dnevne novine koje kupujemo i mi i košiluk.Svratila kod seoskih komšija koji su mi rado poklonili slamu .  Bili su jako znatuželjni,šta će uraditi jedna gradska žena,bibliotekarka,koja nikada nije radila u bašti.
Ja sam poštujući upustva istomišljenika,očistila ručno od korova,prekrila novinama u debelom sloju,preko stavila slamu i  zalila. Inače bi je vetar odneo u tudja dvorišta. Na taj način sam  zaštitila zemlju da se ne suši,ne zaliva često i ne dozvoli da sunce izmami korov. Jedino je trebalo da zemlja bude topla pre pokrivanja.
U zemlju sam stavila stajsko đubrivo(dobila od komšija),stavila po jednu supenu kašiku zeolita i zasadila. Naravno ,dobro zalila.
U emisiji Vrtlarica sam gledala da seme treba staviti u mleko,osušiti i sutra saditi.Na taj način sam tretirala seme tikvica,duleka,salate. Jedino što sam izumela sama je da seme stavim na papirnu salvetu(jedan sloj salvete)preklopim da se osusi i tako sa tom salvetom sam zasadila. Zašto mleko,zašto salveta?
Mleko služi kao dezinfekciono sredstvi i povećava klijavost a za salvetu sam se setila pošto sam kupila seme šargarepe na metar.Po italijanskoj licenci,šargarepa Nantes je već pikirana na traci od papira.U jednoj kesi je bilo 5 metar trake.Kupila sam dve kese.Znači ,imaću 10 metara šargarepe.Ne,manje.Jedan metar trake sam otkinula i dala baki komšinici koja nije ni čula da tako nešto postoji , da isproba u svojoj  bašti.Izvor:  poljoberza.net
Mogu Vam reći da mojoj sreći nije bilo kraja kada sam  ubrala prvi krastavac iz svoje baste.Uskoro ,dok još malo poraste povrće,uradiću fotografije i pokazati vam kako sam radila.
Posle svih ovih kiša,bilo je potrebno tretirati mlade stabljike nekim sredstvom koje će sprečiti bolesti.
Ja sam to uradila na ovaj način:
Obrala sam koprive u jednu kantu od 10 litara.Napunila je dooobro.Nalila vodom.Sutra uveče procedila i muž je stavio u prskalici i sve oprskao.Otišli smo na nedelju dana sa pčelama na Rudnik,da bi tamo vrcali med.
Kada smo se vratili,povrće je poraslo,probujalo.Nestalo je sumljičavosti da li je kopriva dovoljno dobra da zaštiti povrće.Sada mi stoji potopljena kopriva i vri na suncu.Treba da stoji dok ne prestane da vri. Onda se procedi i koristi kao rastvor-djubrivo u srazmeri 1:10. Jedini problem je što mnooogo smrdi. Ali ,čula sam da treba staviti šaku kamenog brašna i da se neće osećati. Probaću i reći svoje iskustvo.

Do sledećeg posta,
                            pozdrav,
                                           Slavica

                               

Нема коментара:

Постави коментар

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>