субота, 16. март 2013.

CHICAGO BULLS fondan cake,Ninjago fondan cake and recipe -How to made fondan

Dragi moji,u ovom postu kao sto sam Vam obećala daću Vam objasnjenje kako sam napravila tortu CHICAGO BULLS ,i dati RECEPT U SLIKAMA KAKO SE PRAVI FONDAN.
Ovoga puta fondan sam bojila tečnom bojom za kolače,četkicom za tempere a pre toga čačkalicom istakla crne delove na glavi bika.koristeći crni gel za torte.
Inače,fondan u boji treba duže da se mesi,tako što se kapne malo alkohola u suvu prah boju,da se napravi tečna. Zatim se napravi jedna kuglica koncentrovane boje i umesi u veću belu loptu od fondana i  jako dugo mesi,dok se ne dobije odgovarajuča boja.Alkohol brzo izvetri i ne omekša fondan kao da smo ga rastvorili u vodi.Kada je fondan mek,onda puca na torti i nije dobre koegzistencije.
Inače,otkrila sam jednu foru,kada želimo veću količinu fondana iste boje,onda u rastvor fruktoze sipamo jednu kesicu-10 grama boje za kolače.Tako sam uradila kada sam Dusanu pravila dinosaurusa od zelenog fondana.
Medjutim ,ovo sa farbanjem fondana je ekstra jednostavno i sada više tako radim.



Torta je sa rozen korama,ćokoladna sa lešnicima i rendanom narandzom..Dva pakovanja kora,kako bi se dobila velika torta.Recept je sa  kutije za kore.Ja dodajem i puding od vanile ,kuvan na vodi.Torta ubzo bude sočna.ne mora da se pravi dva ,tri dana ranije.

Glava od bika je od fila u koji se doda 300gr mlevene plazme.Izvrsnog je ukusa cela torta.
Preko torte se otopi 200gr čokolade.

RECEPT ZA FONDAN
1kg šećera u prahu,100 grama fruktoze,80 do 100grama vode,nepuna kašičica limuntusa,supena kašika glicerina,kesica želatina( 20 gr.) Silikonska podloga Tupperware i oklagija. Ukoliko nemate dobru podlogu,mora se namazati uljem kako se ne bi lepila.





Prah šećer mora biti sitan i prosejan,kako ne bi bilo grudvica.

Kesica želatina ,plus 50 gr vode(ko nema tako malu merku,nek uzme flašicu  za bebe).Čeka sa da želatin nabubri.


100 grama fruktoze sa 40 gr vode.Stavi sa da provri i vri 2 do 3 minuta.

Doda se ne puna kašićica limuntusa u fruktozu.
Pred kraj se doda 1 kašika glicerina.

Sjedini se glicerin sa otopljenom fruktozom i limuntusom.
Vrela fruktoza sipa se u želatin koji je nabubrio.Sve dobro promeša.


Vrela tečnost sipa se u prosejani šećer i brzo meša kašikom.



Prvo se meša kašikom dok može a onda se mesi kao testo dok se ne umesi jedna prelepa bela masa,kao od plastelina.

Uvije se u foliju i stavi pola sata u zamrzivač.



Odštampala sam šnit.2 komada,jedan da gledam a drugi da mi bude merka.


rastanjila fondan na 4 mm

Na oklagiju pa prebacila preko fondana.Nemam te slike jer ne mogu da radim i da slikam u  isto vreme.

Bockala sa čačkalicama mesta gde treba da bude crna boja.i Onda nanela boju.
Ofarbala četkicom u crveno.A pošto sam žurila da stignem da završim i idem na posao od pola dva,jer posla posla sam išla na rodjendan i nosila tortu,u brzini ofarbam rogove u crveno.Brzo sam dodala preko malo belog fondana da spasem stvar,

A sutradan sam mom Dukiju napravila Nindzago tortu. Ali umesto oružja opremilas am ih sa lizalicama i mogu Vam reći  da mi nisu zamerili.A za mog Lazu,pošto voli male stvari,bile su okolo ove gumene bombone.I svi su bili srećni.





I ja sa svima njima.Nadam se da ćete i VI biti srećni ako do sada niste pravili fondan i ja Vam ovim postom pomogla.
Ukoliko imate pitanja,javite se slobodno.Rado ću Vam reći sve što ja o tome znam

Pozdravlja Vas,
                      Cale

10 коментара:

  1. Анониман16. март 2013. 15:42

    Kakvu ti imaš energiju, i sve stigneš. Uvek sam se pitala kako se pravi fondan, i nisam nešto za ukrašavanje torti pa će mi tvoje objašnjenje dobro doći. Opasno dobro izgleda torta.:) Hvala za tutorijal. i na ovoj drugoj su lepi ukrasi. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Rado.Mozes slobodno praviti po mom receptu.A pravila sam i lepse kada sam imala vise vremena.Treba da pronadjem foto dinosaurusa kojeg sam pravila Dusanu.I tu sam bas zadovoljna.Narocito kako sam mu oko uradila.Ali kad nadjem,postavicu sliku.

    ОдговориИзбриши
  3. Super je ispala torta.Moj recept za fondan je malo drugacuji i ne stavljam limuntus.Bojim sa gel bojama koje dodajem u beli fondan i mesim da boja bude jednaka.A nasla sam i super foru na nekom sajtu kad se prave male figurice tj kad su gotove stave se na paru malo.Zasijaju se tako kao da su od plastike...nisam probala ali nameravam.Jos jednom pohvale :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Limuntus stavljam jer onda fondan ima lep ukus i moze da se jede.A tako kao ti sam pravila pre.A sad mi je lakse da farbam.To za paru je super ali moze i da se figure namazu cetkicom umocenom u vodu.Isto sijaju.Ali za sve treba vremena ako hoces da ispadne extra.Hvala:))

      Избриши
  4. ne mogu vjerovati!!! nisam nikad radila fondan, ali ću probati - po tvom rceptu, slavice! pa ti javim kako je ispalo!
    pozz

    ОдговориИзбриши
  5. Videce kako je jednostavno.Samo redom,kako sam napisala,korak po korak.Jednostavno je.Pitaj sve sto ti treba.Poz:))

    ОдговориИзбриши
  6. daaakle, mislim da mi je skroz solidno ispao, samo sam se malo zeznila sa vodom (slučajno ulila malo više - neće se ponoviti :), tako da sam dodala još šećera u prahu. odmah sam odvojila jednu bijelu kuglu sa strane, veći dio obojala u zeleno (dr. Oecter bojom u tubi) i jedan manji dio žuto. Te večeri sam napravila bijele cvjetiće sa žutim tučkom i stavila u frižider do sutra. nisam ih smočila vodom da se povežu latice, tada nisam znala za tu foru. sutradan sam razvaljala zeleni dio i onda sam imala problem kako to položiti na tortu, a da mi se ne raspara po sredini - jedva nekako, još to ne znam. Onda sam na mjestima gdje se fondan malo zgužvao dodala listiće od iste boje, pobacala one cvjetiće po torti i to je bilo to!
    samo mi je žao što sam to radila po mraku, nisu mi fotografije baš najbolje, odnosno ne vidi se kako je zelena boja bila lijepa. a sutradan ujutro mi je muž ranom zorom nostio tu tortu svojima u ZG, pa nisam imala je prilike uslikati na jutarnjem svjetlu.
    Fondan ću definitivno još raditi, sad mi djeca imaju i rođendane, valjda ću skužiti kako se stavlja na vrh.
    hvala na receptu!
    teta u apoteci mi je jedva prodala glicerol jer je za "vanjsku uporabu" :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na sta si mislila"kako se stavlja na vrh"?Objasni mi sta te buni ,kako bih ti pojasnila.

      Избриши
  7. fondan mi nije baš 100% ispao kao tvoj, pa kad sam ga htjela položiti na tortu, malo je pucao :(
    vježbanjem do savršenstva

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Fondan "puca"kada ima vise vode.Moras da nadjes mericu(na primer flasicu za bebe ako nemas drugu).Jako je bitno da savrseno odmeris sastojke.Onda nema greske.Ja sam sve isprobala i umesto 900 gr secera koji drugi stavljaju ,ja stavljam 1 kg bas zbog toga da ne puca i kada posle premazujem cetkicom sa vodom ,on se nece razrediti da bi pucao.javi se za jos neku nedoumicu.Zato sam na raspolaganju za savet jer sam sve to sama isprobala vise puta.A skupo je gresiti.Poz:))

      Избриши

Javite se. Volim da komuniciram sa ljudima i saznam njihova mišljenja.
Radujem se Vašim komentarima. Čujemo se:)))

09 10 body>